How-to: Fra mørk brunette til lys blondine !

føretter
Da jeg postet innlegg på toneren fra Wella fikk jeg spørsmål om jeg kunne skrive litt om hvordan jeg gikk fra nesten sort hår til lys blondine – Det har jeg planlagt en stund å skrive, men ville vente til jeg var helt ferdig og fornøyd med hårfargen.

Underveis i dette innlegget kommer jeg til å gi litt tips og informasjon – Alt ble gjort av frisøren min, Ariana, så vi har gjort det på en mest skånsom måte som mulig da bleking er veldig skadelig for håret. Jeg tar ikke ansvar for det du gjør med ditt hår, så selv om dette fungerte for meg er det ikke sikkert det fungerer for deg. Jeg har veldig bra hårkvalitet, så mitt hår tåler veldig mye uten å ødelegge det. Så spør frisøren din, la frisøren se på håret ditt og la en erfaren frisør gjøre det for deg, og for all del ikke gjør dette hjemme/av deg selv.

 

Tålmodighet – Det tar tid å gå fra mørk til lys.

Det er utrolig viktig å vite at det å gå fra sort/mørk brunette til blondine ikke gjøres over én behandlig. Vi har holdt på i nesten 6 mnd med å lysne håret mitt gradvis – Dette er mer skånsomt for håret. Mellom hver behandling må du kure håret mye og forberede det til en ny behandling. Du må også stusse tuppene jevnlig for å fjerne slitte tupper, men det er ikke mye som skal til.

1. Avfarging uten bleking

De fleste avfarginger er det samme som vanlig bleking og er veldig skadelig på håret, heldigvis finnes det avfarging uten bleking som forminsker fargemolekylene slik at de «faller ut fra håret» når du vasker det. Det eneste er at håret blir strippet for olje, men etter én fuktkur er det normalt igjen. Vi tok 2 avfarginger og det lysnet håret fra sort til en lys rødlig brunfarge – Helt uten å skade håret ! Vi brukte avfargingen «Dikson Decap» som noen frisørsalonger bruker, men jeg har hørt med Ariana og du kan kjøpe via henne dersom du ønsker å kjøpe en slik (Kontakt: ariananygard@live.no). Andre avfarginger som fungerer på samme måte er bl.a «Color B4» som du kan finne på Vita.

Du tar ut passéer og smører dette stoffet på og for ekstra effekt kan du bruke varme, når du skal skylle ut gnikker du på håret med en god rensende shampoo, f.eks Redken Cleansing Cream. Noen slike avfarginger kommer med en «buffer» som du skal bruke. For å avslutte prossesen kan du bruke vannstoff ( som har litt blekende effekt, men du skal skylle det ut med en gang så det sliter ikke på håret ), men du kan også la vær og heller fortsette å vaske håret slik at du mister mer og mer farge. Jeg merket at når jeg badet i basseng så mistet jeg mye farge. Avslutt en slik behandling med en fuktkur, f.eks Joico K-PAK Intense Hydrator.

 

2. Striping og kuring ( vannstoff % )

Når vi hadde brukt denne avfargingen (uten bleking ) var håret mitt ett par nyanser lysere, den hadde som sagt en fin rødlig lysebrun hårfarge som jeg gikk med en stund uten å skjemmes. Du kan begynne med striping med en gang, men jeg ventet en uke før vi startet med å legge inn striper.

Så la frisøren min «Balayage» foliestriper over hele håret, hun brukte 4-6% vannstoff. De neste gangene brukte hun samme prosent og stripemetode, men hun enten fokuserte på underhåret eller håret på toppen for å få jevn farge på stripene. Det tar tid å stripe et helt hode og hvis du begynner på underhåret får det lenger tid til å bli lyst enn det på toppen og da må man bruke høyere prosent på toppen for å få samme nyans på håret, men de på toppen kan da bli oransje. Så derfor tok hun litt og litt for å få en jevnere farge på stripene i stedenfor å ødelegge håret og få en stygg oransj farge.

Tips: Lavere % i vannstoff kan virke litt lengre i håret for det er ikke så skadelig som en høy, f.eks 12%, er og da vil stripene ikke bli så oransj/rødlig farge slik den kan bli med høy %. Så bruk lavere prosent og heller ha lenger virketid for å unngå oransje striper og skadet hår.

Vi fortsatte å stripe underhåret og håret på toppen i flere måneder, noen gang tok det lengre tid mellom hver striping fordi jeg/hun hadde ikke tid og slikt, men det var bare godt for håret for da hadde det tid til å heale med gode gjennoppbyggende frisørprodukter ( protein ). Jeg tror vi stripet tilsammen 8-9 ganger over 6 måneder og håret er ikke slitt.

Jeg brukte en stund Redken Extreme serien, hvor Redken Extreme Cat kuren i denne serien har hjulpet mye. Denne sprayen/proteinkuren er et must-have dersom du striper/bleker håret mye. Dette er proteinkur som gjennoppbygger skadet hår – Jo mer denne skummer jo mer skadet er håret ditt og da trenger du flere omganger med den kuren til det ikke skummer så mye lenger. Etter den kuren vil håret bli stivt pga. proteinene, da er det lurt med en fuktkur, f.eks den fra Joico K-PAK serien.

Som sagt er det lurt å klippe tuppene jevnlig for å bli kvitt splittede tupper som kan flise seg lenger og lenger opp – Så kvitt deg med splittede tupper fortest mulig, så slipper du å klippe deg så mye neste gang.

3. Toner og lillasjampoo

Når du har fått en farge du er fornøyd med er det lurt å invistere i gode lillasjampooer. Har du oransje nyanser i håret er det utrolig hvor mye en lillashampoo/toner kan gjøre for å fjerne dette. Så prøv en lillasjampoo før du striper mer for å fjerne oransje nyanser.

En god toner jeg har brukt er Wella Color Fresh Silver 8/81. Denne har jeg brukt 1-2 ganger  i måneden, men i mellomtiden har jeg brukt en god lillasjampoo for å bevare fargen og da har jeg litt forskjellige favoritter jeg kan anbefale – Redken for men Silver Charge, Matrix So Silver og Fudge Silver. Den siste tiden har jeg brukt den fra Matrix og er veldig fornøyd.

Tips: Er håret ditt veldig lyst (platina) og du er redd for å få lillaskjær kan du blande litt lilla toner inn i en hårkur og la den virke – Da får du pleie samtidig som du får en kaldere hårfarge uten at håret blir lilla.

Jeg har Matrix So Silver i håndkletørt hår i 20 minutter, håret blir ikke lilla siden jeg ikke er platinablond, men den fjerner gulskjær og håret får en nydelig kald blondfarge. Så skyller jeg den ut og bruker enten Redken Blonde Glam Shampoo eller hopper direkte til Redken Blonde Glam Color Enhancer Treatment ( som er en lillafarget kur som  forhindrer at håret mister den kalde fargen og gjør det supermykt) og avslutter med Redken Blonde Glam balsam. Noen ganger bruker jeg Redken Extreme Cat kuren før jeg hopper til Redken Blonde Glam kuren – Men husk at proteinkurer kan fjerne hårfarge ( den kalde hårfargen du har fra lillashampooen/toneren ) og gjøre det gult igjen. Så vær obs på dette.

 

4. Ettervekst – Lysning i stedenfor striping/bleking.

Siden jeg har litt mørkere blondt hår naturlig, får jeg selvsagt en mørkere ettervekst – Heldigvis synes ikke denne like bra nå som da jeg hadde mørkt hår og måtte farge den 2 ganger i måneden. Som blond holder det faktisk å farge etterveksten én gang i måneden. Og i stedenfor å bruke sterk bleking/striping bruker vi en lysfarge med litt vannstoff. Det vi har brukt er Illuminia 10/1 og litt 9/60 med 9% vannstoff og det har lysnet etterveksten på en mye mer skånsom måte enn det bleking og striping ville gjort.

 

Under vil dere se hvordan håret mitt var, hvordan det ble etter to omganger med avfarging ( uten bleking ), etter 8-9 ganger med striping, en tonerbehandling og tilslutt hvordan det er nå etter én lysning med Illumina 10/1 + 9/60 i etterveksten som vi også drog ut i resten av håret på slutten av virketiden for å få en kaldere nyans over hele håret.

føretterblondie

En full «Hårpleierutine» kan jeg skrive i et eget innlegg, dersom dere ønsker det. Men slik var det vi gjor med mitt hår for å få det til å bli blondt uten å skade det helt – All bleking er skadelig, men det kan gjøres på en skånsom måte slik at du ikke ender opp med tyggishår 😉

Håper dette innlegget hjalp noen av dere som lurte på hvordan jeg ble så blond etter å ha «matet» håret med sort/brun permanent farge i mange år. Det som gjennstår hos meg nå er å legge inn noen mørkeblonde striper her og der for å få litt spill i håret, som dere ser er det noen få plasser/striper som er litt gylne enda, men de forsvinner neste behandling.

Q: Har du noen produkter du vil anbefale til kjemisk behandlet hår? 

 

18 kommentarer om “How-to: Fra mørk brunette til lys blondine !”

 1. Jeg gikk fra ca en fem/sekser til en 10’er og gjorde det på en dag. Absolutt ikke det beste for håret skal jeg love, men det ble ikke så ille allikevel 🙂 helbleket det med høy prosent etter å ha avfarget med bleking og rensesjampoo, og det ble helt gult med oransje tupper. Virkelig helt jævlig! Men så brukte vi minicolorasjon (shades gloss) fra redken, ammoniak fri og ganske fint å bruke til korrigering av det gule og oransje i håret. Kuret det selvfølgelig mange ganger med Cat fra Redken, og er helt enig i at den er et must! (Er frisørlærling, derfor vi gjorde alt på en dag også for å se hva som skjer med håret). Det fine med Cat’kuren er at den består av reine proteiner og etter å ha brukt den 1-4 ganger, hvor den får sitte i et par min hvertfall før man skyller så får håret opptil 65% proteiner igjen! Himla ålreit i mitt tilfelle!

  Ellers for kjemisk behandla hår anbefaler jeg å kure det jevnlig i salong og ikke med krukkekur. Har lagt min elsk på kurene til redken, de er helt supre + at man kan blande de! Bland extreme + color extend + all soft/clear moisture og du har en skreddersydd kur til et hår som trenger proteiner, fuktighet og st fargen bevares 🙂
  Anti-snap fra redken er og veldig grei å ha hvis man bleker håret mye 🙂

  Svar
 2. kan gjerne bruke krukkekur også hjemme, men er man i en salong som har f.eks redken sine salongkurer så for all del; bruk de :)! De er svært gode :)***

  Svar
 3. Beklager å måtte korrigere deg litt her, men lavt vannstoff (1,9%,3%) blir ikke brukt for å minske gulskjær og heller gi en kald farge? Det brukes riktignok for å minmere skade men har ikke noe med nyansen å gjøre men heller noe vi kaller for tonehøyde altså hvor lys på en skala fra 2-10 (2 er sort 10 er blond) Dikson derimot har bleiking som ikke stopper før den kommer i kontakt med vann. Vannstoffet (h2O2) sin jobb er å åpne skjellaget (hårstrået) å få fargen til å lysne så mye som mulig. Er det blitt brukt dikson så kan jeg tippe blandingen ved første avfarging var grønn. Den skal motvirke det intense rødskjæret som kommer og ved videre behandling brukes blå blanding da blått motvirker gulskjær. Det ligger altså i blandingen og ikke i vannstoffet.
  Lykke til videre med håret 🙂

  Svar
  • «Anonym».
   Det går helt fint.
   Innlegget er skrevet me min frisør – Så dette er frisørkunnskaper jeg ikke sitter inne med.
   Tror du har misforstått hva vi mente med lavere % og det der. Mener ikke det blir brukt til å få kaldere farge. Lavere % = mindre skader, kan la det være i lenger -> og vil da kunne bli en litt mindre oransj nyans. Kanskje litt dårlig formulert og forklart. Man må stoppe blekinga med høyere % fortere for det er så ødeleggende, og da er det kanskje ikke blitt lysnet nok, og kanskje litt rødlig/oransj.

   Håret ble ikke grønt med dikson 🙂 Det ble en rødlig farge, litt mørk første gangen og enda lysere andre.

   Tusen takk for det og takk for kommentaren skal få skrive det om på en bedre måte så det ikke misforståes 🙂

   Svar
 4. Jeg liker produktene fra Aussie Hair, hårkurene fra den serien hjalp håret mitt da det var farget og tørt for noen år siden 🙂 Vil en toner fungere på naturlig gyldenblondt hår for å få det kaldere, eller er det kun et produkt for de med bleket/farget blondt hår?

  Svar
 5. Du som er så flink med hår/sminke og alt det der.. Dette med varm eller kald hudtone.. Jeg blir aldri klok på det! Skulle likt å visst om jeg var «varm» eller kald» når det kommer til sminke, hårfarge osv. Jeg troor jeg har blå/lilla blodårer, men er ikke 100% sikker. Om jeg har gul eller rosa undertone, aner jeg ikke. Jeg har en gyldenbrun hudfarge, og jeg synes jeg kler det meste av farger. Gul, blå, rød, lilla, orange etc. Av gull og sølv, synes jeg selv at jeg kler sølv best, men kanskje mest fordi det er sølv jeg er vant til å bruke fordi jeg ikke er no fan av gull. Såå.. Kan det være at jeg er nøytral? Eller er det bare at jeg er elendig til å se det selv? Haha, håper du kan gi meg noen «tips!» Har forresten brune øyne, og har naturlig mørkt brunt hår med litt rødskjær i.

  Svar
 6. Anonym:
  Jeg vet ikke hvilke farger/lysning du bruker, men med Wella sin Blondor bleking så kan du bruke 4 % for å oppnå samme resultat som med 12%….Men med 12 % går det raskere og blekingen får ikke tid til å bleke ned de oransje og gule tonene…. Med 4 % tar det litt lengre tid, blekingen får bedre tid på å bleke ned alle de pigmentene den skal og håret blir mindre slitt….
  Grønn blanding har vi ikke opplevd da vi ikke brukte blekingen til Dickson, men De.Cap som er en avfarging som kun fjerner kunstige pigmenter og ikke bleker….

  No offence, men bare fordi du ikke gjør ting på samme måte som vi gjorde så betyr det ikke ar du kan «rette» og «korrigere» oss , det blir bare teit….. Det finnes mange måter å gjøre denne prossessen på… Vi valgte den mest skånsomme og Malin fikk et bra resultat

  Svar
 7. Hei!
  Jeg har lest litt om den hårtabletten du brukte: Phyto PhytoPhanere Fortifying Capsuler for hair and Nails

  Den koster over 300 kroner, siden det er 33 britiske pund. Fikk du toll på det? Hvor mye kostet det i såfall?

  Svar
  • Hei,
   Siden den er over 200,- må man betale moms, men dette betaler feelunique tilbake. Se i menyen under header på netthandel -> refund toll og moms. Der står alt du trenger å vite 😉

   Svar
 8. Den rosa serien til Paul Mitchell, kalles for strength! Fungerer som er antibiotikakur på bleket/kjemisk behandlet hår. Gir masse proteiner, og skal kun brukes til håret føles bra igjen. Etter det bør man gå over til fargeshampoo o.l. 🙂

  Svar

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.