Tom Yum Goong (Hot hot hot!)


Da jeg og Bjørn var på ferie i Thailand tok vi kokkekurs i thaimat og da lærte vi blant annet å lage denne suppen. Dette er en suppe for deg som elsker sterk mat, og helt super å lage dersom man er forkjølt og trenger noe som røsker godt i halsen.

Tom Yum Goong er egentlig en suppe med scampi, Goong betyr scampi, men jeg liker å lage denne suppa med både kylling (Gai) og fisk (Pla) – du kan også lage den vegetar ved å ha tofu som protein, da kan du bytte ut fish saus med lys soya saus.

Det som er så bra med denne suppa er at den har mye smak, det er som en eksplosjon av smaker i munnen, men likevel er den super enkel å lage. Denne oppskriften smaker helt likt som om du skulle bestille den i en thai restaurant (jeg lærte den tross alt i en thai restaurant i Thailand).

Du trenger :
ca. 500gr laks (eller scampi, kylling, tofu)
4 store tomater eller noen cherry tomater.
6-7 bird eye chili (eller så mange du vil)
4 stilker sitrongress
80 g  galangarot
8 Kaffir lime blader
4 store champingonger
1 liter vann + kyllingbuljong
5-6 ss lime juice
2-3 ss fish sauce
2 ss chilipaste in oil
Koriander

 

Kutt bort bunnen og toppen på sitrongressene, klem sitrongressene flate med baksiden av kniven og kutt dem i 2 cm lange biter.

Rens galangaroten slik du ville gjort med en ingefær og kutt den opp i skiver. Fjern stilkene på chiliene og ha dem oppi en morter og knus dem til de blir flate og i biter (Du kan ta bort frøene i noen av chiliene for at suppa ikke skal bli så sterk).

Kutt også opp tomatene/cherry tomatene. Fisken skal også skjæres i passe store biter, samme om du bruker kylling, men bruker du scampi skal scampien være hel (uten hode) og renset. Kutt sjampingon i skiver eller båter.

Kok opp vann med kyllingbuljong i en stor kjele. Når vannet koker har du i sjampingong, sitrongress, galanga og kaffir lime bladene og lar dette koke sammen i ca. 3 minutter.

Ha i chilli paste med olje, chiliene, tomatene og fisken og la dette trekke på lav varme til fisken ikke er rå.
Smak til med limejuice og fish saus etter hva du selv syns er godt – mye lime blir suppa litt syrligere og mye fish saus blir den saltere.

Tips: Denne retten kan du ha som en suppe, men mange serverer den også med ris. Noen har også kokosmelk i for å få dem mer fyldig og mindre sterk. 

Hakk opp litt koriander som du strør over suppen og server med en båt lime – mmmm.. aroy mak mak ! 🙂

 

Q: Liker du sterk mat? 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.